Navigácia

  • Rozlúčka so zimou

    Prvý jarný deň v našej škôlke bol zaliaty slnečnými lúčmi. Aby tu jar už zostala, deti a pani učiteľky z materskej škôlky vyniesli "Morenu" k rieke Bystrici, aby už zima skončila.

    Morena skončila v rieke a deti sa s ňou rozlúčili veselý spevom.

  • Oznam 2%

    Oznam 2%

    Vážení rodičia a priatelia školy!

    Tak ako každý rok aj tento rok môžete podporiť našu školu poukázaním 2% na podporu a skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu našej školy. Zo získaných finančných prostriedkov postupne obnovujeme vybavenie tried a areálu našej školy. Zakúpili sme učebné pomôcky, mapy a interaktívne materiály, nábytok do tried a na chodby, vytvárame oddychové zóny. V našom záujme je vytvorenie oddychových a výučbových priestorov aj v areály školy s ohľadom na životné prostredie.

    Ako poukázať 2%?

    • Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane..
    • Stiahnite si a vyplňte Vyhlásenie 2%
    • Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:

    Obchodné meno alebo názov:

    Občianske združenie pre rozvoj Základnej školy s materskou školou

    • Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo:
    • Zborov nad Bystricou 604, 02303 Zborov nad Bystricou
    • Právna forma: Občianske združenie
    • Identifikačné číslo (IČO/SID):37907239

     

    • Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením), doručte do 30. apríla 2024 na daňový úrad podľa Vášho bydliska,
    • alebo na riaditeľstvo školy, tlačivá odovzdáme za vás na príslušnom daňovom úrade.

    Dôležité termíny:

    • do 2. apríla 2024 - Podanie daňových priznaní zo strany daňovníkov (fyzické osoby), ktorí podávajú daňové priznanie + podanie daňových priznaní právnickými osobami - Vyhlásenie je už súčasťou daňového priznania
    • do 30. apríla 2024 - Zasielanie vyhlásení zo strany daňovníkov, za ktorých daňovú povinnosť vyrovná zamestnávateľ (zamestnanec okrem vyhlásenia zasiela aj Potvrdenie o zaplatení dane)

    Občianske združenie pre rozvoj Základnej školy s materskou školou spĺňa zákonné podmienky na prijatie 2% podielu zaplatenej dane podľa § 50 Zákona č. 595/2003 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších noviel. Združenie je registrované VVS/1-900/90-22943

    Ďakujeme a ceníme si že podporujete našu školu.

    PaedDr. Milan Križan, riaditeľ školy

    Mgr. Alena Kormancová, za OZ pre rozvoj Základnej školy s materskou školou

  • Oznam T9-2024

    Oznam o poskytnutí riaditeľské voľna pre žiakov 8. ročníka

    Riaditeľ Základnej školy s materskou školou v Zborove nad Bystricou oznamuje, že podľa §150 odsek 5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov a podľa § 3 odsek 10 vyhlášky MŠ SR č.231/2009 Z. z. o organizácií školského roka na základných a stredných školách v znení vyhlášky č. 51/2010 Z. z. 

    poskytuje dňa 20. marca 2024 ( t. j. streda) žiakom 8.A triedy

    riaditeľské voľno

    z organizačných dôvodov (T9-2024).

    Vyučovanie v ostatných ročníkoch bude prebiehať podľa rozvrhu.

    HARMONOGRAM  T9-2024

    Žiaci 9. ročníka prídu do školy na 7.30 hod.

    Testovanie z matematiky začína o 8.00 hod a zo Slovenského jazyk a literatúry o 10.20 hod.

    Harmonogram riadneho termínu Testovania 9 (T9 2024):

    • 20. marec 2024 (streda) – matematika a slovenský jazyk a literatúra

    Podrobné pokyny >>TU<<

    Prevádzka MŠ, ŠKD a školskej jedálne prerušená nebude.

    V Zborove nad Bystricou, dňa 18. marca 2024.

    PaedDr. Milan Križan, riaditeľ školy

  • Školský časopis "Mladý Zborovčan"

    Prvé číslo školského časopisu "Mladý Zborovčan".

    Príjemné čítanie Vám praje časopisecký tím :)

    >>>Mladý Zborovčan (celý časopis na stiahnutie TU!)<<<

  • Ohýbaj sa jazýček

    Ohýbaj sa jazýček

    Dňa 6.3. 20254 sa uskutočnila v Kysuckej knižnici v Čadci súťaž v prednese detskej poézie a prózy "Ohýbaj sa jazýček". Našu materskú školu repreezentovali Livinka Kovaľová a Tobiaško Košťál, ktorý svojím prednesom očaril porotu a umiestnil sa na druhom mieste.

    Gratulujeme a sme na naše deti veľmi pyšní.

  • Miniolympiáda v nemeckom jazyku

    Miniolympiáda v nemeckom jazyku

    Dňa 15.2.2024 sa uskutočnila olympiáda v nemeckom jazyku. Zúčastnili sa žiaci 8. a 9. ročníka.

    Najúspešnejšou riešiteľkou a zároveň najlepšoy nemčinárkou na škole je žiačka Simonka Plačková z 9.A triedy. Gratulujeme. Mgr.Mosorová

     

  • Bábkové predstavenie Peter Pan – Bábkové divadlo v Žiline

    Bábkové predstavenie Peter Pan – Bábkové divadlo v Žiline

    Rozprávkovú postavičku Petra Pana poznajú deti na celom svete.  Strapatý chlapec, ktorý žil vo fantastickej  Krajine – Nekrajine a tvrdohlavo odmietal vyrásť. Poznajú ho aj Wendy  a jej mladší brat John. Peter ich odvedie na svoj ostrov a zoznámi Wendy a Johna  so skupinou stratených chlapcov, kúzelnou vílou Cililink a s dcérou indiánskeho náčelníka. Noví kamaráti prežijú na ostrove množstvo dobrodružstiev. Porátajú sa aj s obávaným kapitánom  Hákom, pretože v rozprávkach vždy víťazí  dobro nad zlom.

    Na ostrov  Petra Pana sa prostredníctvom umeleckej činnosti  bábkohercov  presunuli aj naši piataci a ôsmaci. Kreatívnym  spôsobom sprostredkovali umelecké dielo, výsledok tvorivej duševnej činnosti, detským divákom.  Divadelné predstavenie je jedným zo spôsobov, ktorým  žiakom môžeme  priblížiť umenie, ktoré sa potom odzrkadľuje v ich myslení a vytváraní charakteru doby.  Platón považoval umenie za prostriedok poznania  ideálu a krásna.  Lev Nikolajevič  Tolstoj považoval umenie za kvet života celej spoločnosti. Umenie  kultivuje a posúva človeka k premýšľaniu.
    Po predstavení si žiaci prezreli pamätihodnosti  Mariánskeho námestia v Žiline.

    Tešia sa na ďalšiu  návštevu umeleckej inštitúcie.

  • Eliška a svet hore nohami

    V pondelok 4.3.2024 sa deti z materskej školy a prvého ročníka základnej školy zabavili na divadelnom predstavení "Eliška a svet hore nohami" podľa motívu knihy od Simony Čechovej Eliška nie je strašidlo, o netopierici, ktorá si hľadala domov a o vzájomnej tolerancii v podaní divadelného zoskupenia Š.E.M.

    Predstavenie bolo na konci doplnené tvorivými delňami a deti si vyrobili malých netopierikov.

  • Obvodné kolo Hviezdoslavov Kubín 2024 a Šaliansky Maťko

    Úspechy našich žiakov v obvodnom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín 2024

    Dňa 9.02.2024 sa uskutočnilo obvodné kolo recitačnej súťaže v interpretácii poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín 2024 - po prvýkrát v hodnotiacej komisii sedeli herci. Konkurencia bola naozaj veľká. Porota mala neľahkú úlohu. Jej verdikt bol nasledovný:

    V prvej kategórii prózy si krásne 3. miesto vysúťažila šikovná recitátorka Gabriela Galgánková (4.A).

    V druhej kategórii poézie si skvelé 3. miesto vybojoval Milan Križan (5.A).

    Našim šikovným recitátorom srdečne blahoželáme a ďakujeme im za skvelú reprezentáciu našej školy.

    Úspechy v okresnom kole súťaže Šaliansky Maťko 2024

    Okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko sa uskutočnilo . februára 2024  v Čadci. Našu školu v prednese povestí reprezentovali Grétka Moresová (I. kategória) a Natália Hujová (IIL. kategória). Obe dievčatá predviedli fantastický výkon.
    Konkurencia bola veľká, avšak Grétka svojím prednesom odbornú porotu očarila natoľko, že jej udelila krásne 1. miesto s postupom do krajského kola v Žiline. Ani Natálka neobišla bez umiestnenia na najvyšších stupňoch a postup jej ušiel len o vlások. Obsadila skvelé 2. miesto.
    Našim recitátorkám srdečne gratulujeme a držíme palce v ďalších súťažiach. 🙂

  • Jarný tábor

    V dňoch od 19.2-23.2.2024 sa uskutočnil v našej obci pre deti prvého stupňa Jarný tábor. Deti sa zabavili počas nepriaznivého počasia pri športových hrách v telocvični, k dispozícii mali čitáreň, knižnicu aj počítatčovú miestnosť. V priestoroch ŠKD mali deti pripravené rôzne aktivity, súťaže a tvorivé dielničky. Deti sa zúčastnili aj dvoch výletov do Čadce vlastným autobusom , a to návštevy Kysuckého múzea v Čadci a návštevy Domu kultúry- premietanie kina . Týždeň ukončili tanečnou zábavou v maskách a edukatívnou prednáškou “Zdravé zúbky”.

  • Deň sv. Valentína

    Dňa 14.02.2024 sme oslávili Deň sv. Valentína, ktorý je celosvetovo známy ako deň priateľstva a lásky. Hlavne v týchto zložitých časoch je potrebné myslieť a nezabúdať na svojich milovaných, veď s láskou v srdci sa všetko zvláda oveľa ľahšie.

    Z dôvodu spomínaného sviatku, si žiaci 2. stupňa  vo vestibule školy pripravili valentínsku výzdobu. Pre žiakov boli pripravené aj nástenky na valentínske priania. Valentínok bolo naozaj veľa a vyčarovali úsmev na nejednej tvári. Je pekné, keď naši žiaci vedia prejaviť priateľstvo a lásku aj pomocou prianí.  

    P.u. Masariková, Sekáčová a žiaci 2. stupňa.

  • Návšteva Ľadového dómu

    18.2.2024 sa turistický oddiel Draci vybral na výlet do Tatier pozrieť si Ľadový dóm na Hrebienku. Tento rok interiér ľadového chrámu zdobila monumentálna stavba z Londýna – Westminsterské opátstvo, ako pocta k 15. výročiu návštevy Kráľovej Alžbety II. na Slovensku a vo Vysokých Tatrách. Počasie nám prialo. Pridali sa k nám aj rodičia. Deti boli šťastné a užili sme si i cestu vlakmi . Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné výlety a túry.Ďakujem rodičom za podporu pri preprave. Vedúce Drakov Janky.

  • Vyhodnotenie celoškolskej čitateľskej výzvy

    Výzva na posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu bola „otvorená“ v našej škole počas školského polroku 2023/2024. Žiaci mali splniť aspoň 4 podmienky z 11, aby postúpili do záverečného vyhodnocovacieho finále. Tak mohli získať žolíka s dvoma výhodami, ktoré sa týkajú vyučovania a známkovania. Špeciálnou odmenou bola 20 eurová poukážka pre dvoch žiakov na nákup knihy v jednom zo známych  kníhkupectiev. Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín, teda 1. a 2. stupeň a na vyhodnocovacie stretnutie prišlo 8 žiakov. Z nich niektorí splnili aj viac ako 4 podmienky.

    Napokon všetci získali žolíka a poukážku si vybojovali tieto 2 žiačky:

    1. stupeň – Alexandra Skřivánková zo 4.A za 15 prečítaných kníh

    2. stupeň – Klaudia Hyneková zo 6.A za 12 prečítaných kníh

    Okrem hlavnej poukážkovej výhry dostali najlepšie čitateľky aj žolíka a diplom. Srdečne všetkým blahoželáme a prajeme veľa chuti do čítania. Tešíme sa na vyhlásenie a zapojenie sa do ďalšej nemenej zaujímavej výzvy.

    PaedDr. Emília Sekáčová

  • Karneval 2024

    9. februára sa telocvičňa základnej školy zmenila zo športoviska na priestor, ktorý sa hmýril krásnymi maskami od rozprávkových postavičiek až po rôzne druhy zvierat, či vecí. Aj krásna výzdoba z dielne žiakov a pani učiteliek z druhého stupňa navodzovala príjemnú atmosféru. Totižto v tento deň sa konal karneval žiakov 1. stupňa. Potvrdil sa náš predpoklad, že rodičia našich žiakov sú veľmi kreatívni a dokážu vytvoriť úchvatné a nápadité masky pre svoje deti.

    Po promenáde masiek, počas ktorej porota vyberala tie najnápaditejšie masky vyrobené zručnými rukami mamičiek a ockov, sa konalo oceňovanie. Porota mala veľmi ťažkú úlohu, vybrať TOP masky z každej triedy. Nakoniec, posúďte sami, že sa jej to podarilo. Porota sa rozhodla, že ocení aj ostatné deti v maskách, a tak každé dostalo malý darček  za vynaloženú snahu pri príprave svojho kostýmu. Dopoludnie pokračovalo zábavnými hrami a diskotékou.

    Podujatie zorganizovali pani učiteľky: Grigová, Šišková, Ondrúšková, Kormancová a  Slováková. Poďakovanie patrí aj starším žiačkam z druhého stupňa i super zabávačom a diskdžokejom z 9.B, ktorým týmto ďakujeme za výbornú spoluprácu.

    Karneval II. stupeň

  • Všetkovedko 2024

    Všetkovedko a Expert ganiality show

    Naši žiaci sa každoročne zapájajú do  vedomostnej súťaže Všetkovedko. Veľmi sa na ňu tešia, lebo vedia, že tak ako každý rok, budú úlohy zaujímavé a rôznorodé. Úlohy boli opäť všestranné, poučné a pre žiakov zaujímavé. Občas museli „pohnúť rozumčekom“ viac, ale v závere súťaže boli všetci spokojní, že sa  so všetkými úlohami statočne popasovali. Tento rok sa z našej školy dňa 28.11.2023 zapojilo do súťaže 21 žiakov  z prvého stupňa . Titul Všetkovedkov učeň získalo 12 žiakov, vyšší titul Všetkovedko 9 žiakov. Z 1.ročníka získali najlepšie umiestnenie L.Kovaľ, D.Gavlas, M.Drahňák, M.P.Cyprich, T.Pytel, N.Smržová a S.Minarčíková, z  3.ročníka  D.Zátorský a zo 4.ročníka L.Masariková.

    Pre žiakov z druhého stupňa je v tento deň súťaž pomenovaná EXPERT geniality show. Prihlásili sa 3 žiaci a ich úlohou bolo vybrať si dve spomedzi šiestich tém. Najúspešnejší sa stal Matúš Murgaš zo 7.A, ktorý získal ocenenie TOP Expert za výborné umiestnenie v kategóriách Svetobežník a Góly, body, sekundy.  Srdečne všetkým gratulujeme.

  • Valentínske pozdravy z ŠKD

    Deti si v ŠKD vyrobili valentínske pozdravy pre svojich blízkych

  • LVK 2024

    Lyžiarsky výcvik 2024

    Žiaci siedmeho ročníka sa od 5. do 9. februára 2024 zúčastnili lyžiarského výcviku v Športcentre Oščadnica. Náplňou kurzu boli základy lyžovania. Aj keď podmienky neboli ideálne, žiaci sa začali postupne učiť základné pohyby na lyžiach. Našim žiakom sa venovali skúsení inštruktori a postupne žiaci nadobúdali istotu najskôr na malom svahu a potom aj na veľkom. Cieľom tejto aktivity bolo aj prekonávanie strachu, s ktorým niektorí žiaci bojovali.

    Nakoniec môžeme povedať, že všetci žiaci zvládli pohyb na svahu a v piatok sme spoločne ukončili lyžiarsky výcvik. Každý žiak si odniesol účastnícky list a tí najúspešnejší aj diplom a odmenu.

    Dôležitou súčasťou výcviku boli aj informácie o bezpečnosti na svahu a dodržiavaní bieleho kódexu.

    Poďakovanie patrí aj lyžiarskemu stredisku v ktorom mali žiaci vytvorené optimálne pomienky a kvalitnej kuchyni a penzióne Gajúz.

    Vedúca LVK, Mgr. Soňa Kovalčíková, PaedDr. Milan Križan.

     

  • Rovesnícke vyučovanie

    Dňa 1.2.2024 sa uskutočnilo rovesnícke vyučovanie žiakov 8.A  a študentov odboru životného prostredia v priestoroch SOŠ DaS v Krásne nad Kysucou pod záštitou projektu SPP.

    Žiaci sa dozvedeli nové poznatky o pôde o jej funkcii a význame. Merali pH pôdy, skúmali kvalitu pôdy. Filtrovali cez pôdne vrstvy. Vyskúšali si aj navrhovanie a vybavenie miestností v dome pomocou počítačového programu. Nakoniec si lámali hlavičky nad hlavolamami. 

  • Euráčik

    Dňa 31.1.2024 si deti 1. stupňa našej  školy mohli za svoje nasporené euráčiky nakúpiť v obchode plnom rôznych učebných pomôcok, hier, ozdôb ....

    Touto cestou sa chceme za všetky deti 1. stupňa poďakovať rodičom, ktorí prispeli do nášho obchodu vecnými a finančnými darmi.

    Ďakujeme :)

    Učiteľky 1. stupňa

  • Hviezdoslavov Kubín 2024

    Hviezdoslavov Kubín 2024

                      Dňa 24. 01. 2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže v interpretácii poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín 2024. Zúčastnili sa ho žiaci zo všetkých ročníkov. Naši recitátori sa veľmi zodpovedne pripravovali a aj pred samotnou súťažou drilovali texty od rôznych autorov.

    V tomto roku sme sa rozhodli posadiť do poroty aj iné členky než pani učiteľky. Pozvali sme dlhoročnú „dospelácku“ recitátorku Božku Starečkovú, ktorá sa už niekoľko rokov zúčastňuje mnohých recitátorských súťaží. Druhým naším hosťom v porote bola Anetka Masaryková, bývalá žiačka a recitátorka našej školy.

     

    Štvorčlenná porota mala neľahkú prácu, aby vybrala tých najlepších.

    Napokon bol jej verdikt nasledovný:

    1.kategória – poézia:

    1. miesto: Alexandra Skřivánková 4.A

    2. miesto: Ninka Kubaščíková 3.A

    3. miesto: Eliška Koščálová 2.A

     

    1. kategória – próza:

    1. miesto: Gabriela Galgánková 4.A

    2. miesto: Michaela Bulejčíková 4.B

    3. miesto: Dominika Koščaliková 4.A

     

    2. kategória – poézia:

    1. miesto: Milan Križan 5.A

    2. miesto: Eva Hlavatá 6.A

    3. miesto: Klaudia Hyneková 6.A

     

    2. kategória – próza:

    1. miesto: Nelka Čimborová 6.A

    2. miesto: Jakub Hugo Kormanec 6.A

    3. miesto: Šimon Podolák 5.A

     

    3. kategória – poézia:

    1.miesto: Ľubomír Marejka 7.A

    2. miesto: Peter Čimbora 9.B

    3. miesto: Gréta Cyprichová 9.A

     

    3. kategória – próza:

    1. miesto: Natália Králiková 9.A

    2. miesto: Valéria Grochálová 7.A

    3. miesto: Emma Jedináková 8.A

     

    Veľmi sa tešíme, že naše deti javia záujem o interpretáciu textov, čím si cibria pamäť a odovzdávajú posolstvo prostredníctvom umeleckých textov svojim poslucháčom. Vďaka patrí všetkým deťom, ktoré sa do súťaže zapojili a preniesli nás – vďaka literatúre – do umeleckého sveta.

    Ďakujeme porote aj pani učiteľkám, ktoré deti pripravovali a postarali sa o príjemné dopoludnie strávené v našej škole.

    Postupujúcim deťom želáme v obvodnom kole veľa šťastia!

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Zborov nad Bystricou
    č. 604, 023 03 Zborov nad Bystricou
  • +421 x 0414391390 (ZŠ)

Fotogaléria